Kinobuss

Vabaõhu Telg-in-KINO ÖSEL

telginkinopilt

lühifilmid 2017 aastal
päikeseloojangust 03.08 kuni päikesetõusuni 04.08
ning
päikeseloojangust 04.08 kuni päikesetõusuni 05.08 

toimub neljandat korda lühikeste ja ärksate filmide festival ÖSEL ehk telg-in-kino LLÖÖFFil, Saaremaal, saare-soo-metsa-mere piiril, Laimjala vallas, Nõmme külas, Värava Kinotalus.

Laimjala Lühikeste Ööde Filmifestival on ainulaadne TELG-IN-KINO, kus inimesed „pargivad“ oma telgid suure ekraani ette ja vaatavad siis pimedal ajal (tavaliselt öösel 🙂 pikniku-vabaöhu formaadis erinevaid häid ja pönevaid lühifilme. tegelikult saab vaadata ka autost, aga telgiga on ikka vingem!

Heli tuleb suurtest kölaritest, kuid kandub ka läbi raadiosaatja, seega kuulata on vöimalik läbi oma nutitelefoni klappide või isegi installeerida oma telki patareidel sörröund heli… või vaadata autost, kuulates heli läbi autoraadio…

öhtu hakul – enne filme, kui vaikselt pimenema kipub – on mönus ona piknikuplats sisse seada elusa muusika ja muusiku saatel…

KKK ehk korduma kippuvad küsimused:

* milliseid filme näidatakse?

vastus: lühikesi. mängufilme, animafilme, tösielufilme. lühikesteks filmideks festivaliregulatsioonide järgi peetakse alla tunniseid filme, kui LLÖÖFFil on filmid kindlasti veel lühemad. need filmid on pigem 3 minutilised ja 7 minutilised, kui pooletunnised, ja pooletunnipikkuseid pole plaanis.
(plaanid võivad muutuda, siis kui midagi eriti head silma jääb)

* miks lühikesed filmid?

vastus: sest lühifilmifestaril ÖSELil oled kui suvisel vabaõhu-kontserdil. vahepeal suhtled söpradega, vahepeal süvened filmidesse. pead pikniku. naudid öist augustikuutaevast ja loed ka langevaid tähti. see pole kohustus ega piin vaadata järjest kinosaalis tihedat lühifilmiprogrammi vaid mönu ja nauding, vastavalt vöimetele ja soovidele. üksinda, sõpradega. nigut ‘ing ihaldab.

* millist sorti lühifilmid?

vastus: märksõnad on “saar” ja “meri” ja “mets” ja “soo” ja “raba” ja “jaht” ja “saun” ja “nali”  …jajah – köik filmid pole komöödiafilmid, kuid pigem on need lühifilmid erksad ja naljakad, kui et suure ängi ja traagikaga filmid. eks dünaamikat on igas programmis. sellepärast need märksönad , need teemad tiirlevad siinkandis.

* kes on filmide autorid? keda ma tulen vaatama?

vastus: kuigi lühifilmimeistrite seas on maailmakuulsaid nimesid, siis miskipärast ja üldistavalt osatakse neid seostada ja teatakse vähe. peaasi on, et inimestele lood meelde jäävad ja sestap ongi tähtsad märksõnad. kinnitada võib, et tegijate seas on algajaid ja proffe, meistreid ja öpipoisse, tudengeid ja Oscari võitnuid. ikka on maitse asi ka, aga kehvasid filme LLÖÖFFil pole!

* vabaöhukino öösel – aga mis siis päeval?

vastus 1: päeval on filmitöötuba. keskpäevatunnist õhtuni. võimalus filmi teha koos proffidega, omad ideed töösse, kui vaja, saab tehnilist nõu; kultuurijuhtidel ja kinotegijatel on vaja võtta aeg kokkusaamiseks ja kinokultuuri edendamise juttudeks. suurem töötuba on registreerimisega, samas on reedesel päeval avatud animafilmitöötuba, kuhu kõik , nii noored, kui pisikesed lapsed emade-isadega oodatud
vastus 2: päeval on vöimalik ja isegi möistlik /tervisilik ju/ teha jalgsimatk saare kõige suuremasse sohu KOIGI RABASSE ja minna vaatama RABAVAALASID ning UJUDA NAISTEJÄRVES, võib ka söita mere äärde ja püüda kala vöi lihtsalt magada, sest öö on ju filmide jaoks!

04. päevasel ajal üks lühike filmiprogramm lastele (no muidugi võivad vanemad inimesed ka) ja öhtu hakul saavad huvilised lapsed filmitöötoas ise multikaid meisterdada!

* mis maksab pilet*

vastus: telkimisplats 2-sele on 5€ öö, eraldi iga filmi pealt keegi raha ei küsi. autoga sama 🙂

* kuidas süüa saab, kui nälg peal?

vastus: ikka on võimalik väikse sulli eest kohalikust KINU-kohvikust veidi suupärast soetada.
niiet võta krabisevat kaasa. ka on võimalik ise grillida, aga seda siis mitte oma telgi ees heinamaal vaid kindlaks määratud kohas nagu peab.

* kas kempsud on? kas joogivett on kohalt võtta?

vastus: on olemas. korralikud, mönusad kuivkäimlad! telkla juures on paikas veekraanid, vesi tuleb puurkaevust, sedasama, mida ka pereravas joob ja kasutab.

kui keegi otsib ikkagi ööbiskohta linade vahel, siis üks hea ja suhteliselt lähedal on näiteks Valjala Pastoraadis. sinna pead juba otse kirjutama-helistama.

 

kui on veel küsimusi, siis küsi julgesti

kohtumiseni rabakinos, LLÖÖFF il !